Strony

sobota, 12 kwietnia 2025

Przepis na długie kluchy z pikantną omastą

Długie kluchy

    Dziś 2 przepisy w jednym filmie czyli 2in1❗
    Tradycyjne omasty z polskiej kuchni mogą się nieraz znudzić, chociaż ja tego u siebie nie zaobserwowałem.


    👉Jak zrobić długie kluchy❓

    👉Jak zrobić pikantny azjatycki sos❓

    Jeśli macie z tym problem, to Agnieszka proponuje azjatycką ostrą polewkę (lub jak kto woli można nazwać to sosem) do długich klusek ziemniaczanych.
    Zapraszamy na przepis na długie kluchy.
 



Składniki - Kluchy:

  • 500g ugotowanych ziemniaków 
  • 250g skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 150-200ml zimnej wody 
 Składniki - Polewka:
  • ok. 2 cm korzenia imbiru 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili 
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub innego słodzika 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Przepis na długie kluski z pikantną azjatycką polewą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania długich klusek z pikantną azjatycką polewą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

1. Przygotowanie ciasta na kluski:

  • Ugotowane ziemniaki, najlepiej mączyste lub ugotowane w mundurkach, należy utłuc tłuczkiem lub przepuścić przez maszynkę [01:10].

  • Do wystudzonych ziemniaków dodaje się sól i płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej [01:49].

  • Następnie stopniowo dolewa się zimną wodę, wyrabiając ciasto, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji [02:09].

  • Aby sprawdzić, czy masa jest odpowiednia, należy zrobić testową kluskę – jeśli nie pęka i nie rozpada się, ciasto jest gotowe [02:42].

2. Formowanie i gotowanie klusek:

  • Z przygotowanego ciasta formuje się długie kluski o długości około 20 cm [03:52].

  • Wodę w garnku lekko soli się i doprowadza do zagotowania [04:10].

  • Kluski wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje przez dwie minuty od momentu wypłynięcia, najlepiej partiami [05:59].

  • Po ugotowaniu kluski wyławia się [06:31].

3. Przygotowanie azjatyckiego sosu (omasty):

  • Do garnka wlewa się 3-4 łyżki dowolnego oleju i bardzo mocno go podgrzewa [04:48].

  • Do gorącego oleju dodaje się starty czosnek i imbir, sezam, łyżeczkę cukru (np. trzcinowego) oraz łyżeczkę płatków chili [05:20].

  • Całość dokładnie się miesza [05:49].

4. Podanie dania:

  • Ciepłe kluski polewa się przygotowanym azjatyckim sosem [07:02].

  • Danie można indywidualnie wymieszać na talerzu, aby każda kluska była pokryta sosem [07:31].

  • Do ozdoby można użyć posiekanego szczypiorku [07:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz