Strony

piątek, 28 marca 2025

Przepis na puree z kalafiora

Puree z kalafiora

    W obecnym świecie, obecnej rzeczywistości, w której unika się węglowodanów bo to MODNE i FIT, ta propozycja to strzał w 10, bo zamiast ziemniaków mamy kalafior i jak się okazuje można z niego zrobić puree.


    👉Jak zrobić puree z kalafiora❓

    Ta propozycja to strzał w dziesiątkę zarówno dla tych co stosują dietę rozdzielną, dietę keto lub inne diety niskowęglowodanowe...
    Albo po prostu nie tolerują ziemniaków, bo nie lubią ich obierać tak jak ja😁
    Zapraszamy na przepis na puree z kalafiora
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1 mały kalafior 
  • 40g masła 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na puree z kalafiora keto (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puree z kalafiora keto, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kalafiora [01:24]: Na początku należy umyć kalafiora i podzielić go na różyczki.

  • Gotowanie kalafiora [01:31]: Następnie kalafior gotuje się w garnku z około 2 cm wody. Można go również gotować na parze przez 15 minut [01:53].

  • Przekładanie do miski [02:12]: Ugotowane różyczki kalafiora przekłada się do miski.

  • Dodawanie przypraw i składników [02:36]: Do kalafiora dodaje się masło, śmietanę, gałkę muszkatołową [02:50], odrobinę soli [02:55] i pieprzu [03:06].

  • Miksowanie [03:21]: Całość jest miksowana do uzyskania gładkiego puree.

Gotowe puree kalafiorowe jest następnie podawane z kotlecikami i surówką [04:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 27 marca 2025

Przepis na pieczoną białą kiełbasę w musztardzie

Biała kiełbasa w musztardzie

    Nie wyobrażam sobie śniadania wielkanocnego bez białej kiełbaski na zimno.


    👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w piekarniku❓

    Ten przepis na białą kiełbasę w musztardzie z piekarnika można podać na dwa sposoby.
    Po 1 na zimno na Wielkanocny stół oraz po 2 na ciepło na każdy obiad.
    Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę na święta
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:

  • 8 szt. białej kiełbasy (parzonej lub surowej)
  • 2 łyżki dowolnej musztardy
  • 5 małych ząbków czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
Przygotowanie:

Przepis na pieczoną białą kiełbasę w musztardzie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonej białej kiełbasy w musztardzie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kiełbasy [01:13]: Jeśli używasz kiełbasy parzonej, natnij ją ukośnie z jednej strony. W przypadku kiełbasy surowej, nakłuj ją w kilku miejscach wykałaczką.

  • Ułożenie w naczyniu [02:19]: Przełóż przygotowaną kiełbasę do naczynia, w którym będzie pieczona.

  • Dodanie czosnku [02:35]: Wciśnij kilka małych ząbków czosnku między kiełbaski.

  • Przygotowanie sosu musztardowego [02:55]: Do dwóch łyżek musztardy dodaj majeranek [03:05] oraz paprykę (słodką lub ostrą) [03:15]. Całość dokładnie wymieszaj [03:25].

  • Smarowanie kiełbasy [03:40]: Przygotowanym sosem musztardowym posmaruj każdą kiełbaskę.

  • Pieczenie [04:39]: Włóż kiełbasę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 35 minut. Jeśli używasz surowej kiełbasy, wydłuż czas pieczenia o 10 minut [04:50].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 marca 2025

Przepis na kurczaka curry z warzywami po tajsku

Kurczak curry z warzywami po tajsku

    Miałem taki okres w życiu, że jadłem tylko drób, a raczej prawie tylko bo może 10 razy na rok była wieprzowina na święta i na grillu...


    👉Jak zrobić kurczak curry❓

    Jeśli ktoś ma podobną fazę na drób do mojej to może skorzystać z przepisu Agnieszki i do swojej kolekcji obiadowej dołożyć kurczaka po tajsku z warzywami.
    Zapraszamy na przepis na kurczaka carry po tajsku.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 750g piersi z kurczaka 
  • 2 marchewki 
  • 1 papryka
  • 1 cebula 
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 200ml mleczka kokosowego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego 
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 czubata łyżeczka curry 
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 
  • ewentualnie sól i pieprz 
  • do posypania kolendra lub natka pietruszki 
Przygotowanie:

Przepis na kurczaka curry z warzywami po tajsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka curry z warzywami po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli i czosnku

    • Pokrój cebulę w kosteczkę i podsmaż ją na dowolnym tłuszczu (np. oleju kokosowym) do zeszklenia [00:54].

    • W międzyczasie pokrój czosnek w plasterki [01:50].

    • Dodaj czosnek do cebuli i podsmażaj przez minutę [03:00].

  • Przygotowanie i smażenie kurczaka

    • Umyj i osusz pierś z kurczaka, usuwając ewentualne skórki lub tłuszcz [02:14].

    • Pokrój pierś z kurczaka w większą kostkę [02:24].

    • Po minucie dodaj pokrojonego fileta z kurczaka do cebuli i czosnku [03:07].

    • Posyp kurczaka przyprawą curry [03:16].

    • Podsmażaj kurczaka, aż straci swój różowy kolor [03:48].

  • Przygotowanie i dodanie warzyw

    • Pokrój marchewkę w plasterki (nie za cienkie, nie za grube) [04:00].

    • Paprykę pokrój w większą kostkę [04:08].

    • Cukinię pokrój na pół, a następnie te plasterki na ćwiartki [04:12].

    • Dodaj łyżeczkę czerwonej pasty curry (możesz dodać więcej, jeśli lubisz ostrzejszy smak) [04:49].

    • Dodaj pokrojone warzywa do kurczaka [05:12].

    • Wszystko wymieszaj [05:22].

  • Dodanie sosów i duszenie

    • Dodaj łyżkę sosu sojowego [05:29].

    • Wlej mleczko kokosowe z puszki [05:41].

    • Przykryj patelnię i duś danie, aż kurczak i warzywa będą miękkie [06:02].

  • Doprawianie i podanie

    • Pod koniec gotowania sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem [06:13].

    • Dodaj około dwóch łyżek soku z limonki [06:26].

    • W razie potrzeby dodaj odrobinę soli [06:45].

    • Danie można podawać samodzielnie (dla osób na diecie rozdzielnej i keto) lub z dodatkiem ryżu, pieczywa czy kaszy [07:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 23 marca 2025

Przepis na sezamki z cynamonem

Sezamki z cynamonem

     Nowa wersja sezamków, bo jak mogą być opcje to dlaczego ograniczać się do jednej...


    👉Jak zrobić sezamki bananowe z cynamonem ❓

    Mam zrobiła wersje podstawową i jest film na kanale: https://youtu.be/SFuFTZu8ZQ0 a teraz dziewczyny zrobią upgrade i będzie wersja zmodernizowana.
    Zapraszamy na przepis na sezamki bananowe z cynamonem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Sezamki bananowe z cynamonem Domowe sezamki na deser
 



Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • ok. 160g sezamu (ilość zależy od wielkości bananów)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Przepis na sezamki bananowe z cynamonem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sezamków bananowych z cynamonem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bananów: Na początku obierz banany [01:09]. Najlepiej, żeby były brązowe, ponieważ wtedy są słodkie i miękkie [01:19].

  • Dodanie cynamonu: Do bananów dodaj jedną płaską łyżeczkę cynamonu [02:44].

  • Mieszanie składników: Powoli mieszaj banany z cynamonem, upewniając się, że cynamon jest wszędzie [02:57].

  • Dodanie sezamu: Stopniowo wsypuj sezam do mieszanki [03:19].

  • Przygotowanie do pieczenia: Przełóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia [04:55].

  • Pieczenie: Włóż blachę do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Pamiętaj, że im grubsza warstwa, tym dłużej należy piec sezamki [05:49].

  • Krojenie: Po upieczeniu wystarczy pokroić sezamki [06:11] i oderwać je od papieru [06:19].

Gotowe sezamki można jeść na deser lub zabrać do szkoły [07:38].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 21 marca 2025

Przepis na pastę jajeczną z awokado

Pasta jajeczna z awokado

    Pasty do kanapek to fantastyczne rozwiązanie gdy brakuje nam czasu i chcemy zrobić szybkie śniadanie.


    👉Jak zrobić pastę jajeczną z awokado❓

    Jeśli zrobimy tą pastę jajeczną do kanapek, to aby była zgodna z dietą rozdzielną, z dietą keto, czy inną dietą niskowąglowodanową, to musimy pamiętać o zrobieniu dodatkowo chleba keto.
    Zapraszamy na przepis na pastę jajeczną z awokado
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 2-3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę jajeczną z awokado (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty jajecznej z awokado, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie awokado [01:09]: Umyj awokado, przekrój je na pół i usuń pestkę. Następnie wydrąż miąższ i umieść go w pojemniku.

  • Dodanie czosnku [01:59]: Dorzuć ząbek czosnku, który można wcześniej przekroić na mniejsze kawałki.

  • Dodanie soku z cytryny [02:11]: Wlej około dwóch łyżek soku z cytryny, co zapobiegnie ciemnieniu awokado.

  • Doprawianie [02:30]: Dopraw pastę pieprzem i solą.

  • Dodanie oliwy [02:43]: Dodaj około dwóch łyżek oliwy.

  • Dodanie jajek [02:50]: Dodaj ugotowane na twardo jajka.

  • Miksowanie [03:12]: Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj.

  • Serwowanie [04:16]: Gotową pastę wyciągnij z pojemnika. Można ją wykorzystać jako smarowidło do kanapek lub dip do warzyw.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 13 marca 2025

Przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i
suszonymi pomidorami

    Od lat upominam się by Agnieszka zrobiła moje ulubione...
    No dobra! Tym razem zrobiła ROLADĘ z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami...


    👉Jak zrobić ROLADĘ Z MIĘSA MIELONEGO ze szpinakiem i suszonymi pomidorami❓     

    Zrobiła i muszę przyznać ze jest fantastyczna.
    Tak inna wersja kotletów mielonych.
    Zapraszamy na przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 800g mięsa mielonego (użyłam z uda indyka)
  • 1 duże jajko
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu do podsmażenia cebuli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
  • sól
  • pieprz 
  • 100g suszonych pomidorów 
  • 150g szpinaku (świeżego)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki oleju/oliwy do podsmażenia szpinaku (użyłam oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:

Przepis na roladę z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady z mięsa mielonego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:55]: Pokrój cebulę w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli.

  • Przygotowanie mięsa [01:40]: Do mięsa mielonego dodaj podsmażoną cebulę, dopraw pieprzem, słodką papryką i solą. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

  • Przygotowanie szpinaku [02:57]: Pokrój czosnek w drobną kostkę i podsmaż go krótko na niewielkiej ilości tłuszczu (np. oleju z suszonych pomidorów), uważając, aby się nie przypalił. Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak i smaż tylko do momentu, aż zwiędnie. Dopraw szpinak pieprzem i solą, wymieszaj i zdejmij z ognia.

  • Formowanie rolady [04:20]: Rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go oliwą. Wyłóż na papier mięso mielone, formując prostokąt o odpowiedniej grubości. Na mięsie równomiernie rozłóż przygotowany szpinak i suszone pomidory.

  • Zwijanie i pieczenie [05:54]: Pomagając sobie papierem do pieczenia, zwiń mięso w roladę. Upewnij się, że boki są dobrze zlepione, aby farsz nie wypłynął. Zawiń roladę z powrotem w papier do pieczenia. Włóż tak przygotowaną roladę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz przez 50 minut. Na ostatnie 10-15 minut pieczenia rozetnij papier, aby rolada zarumieniła się z wierzchu [07:04].

  • Odpoczynek [07:26]: Po upieczeniu odczekaj 10 minut przed pokrojeniem rolady.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 11 marca 2025

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie

Biała kiełbasa w piwie

    Święta wielkanocne kojarzą mi się z białym boczkiem i białą kiełbasą. 
    Biała kiełbasa musi być na zimno, czyli w formie wędliny...


    👉Jak zrobić białą kiełbasę w cebuli i piwie❓

    Też możecie zrobić na święta białą kiełbaskę na zimno jako wędlinę na świąteczne śniadanie.
    Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 1kg surowej białej kiełbasy 
  • 3 duże cebule 
  • 1 szkl. piwa
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka zwykłej musztardy 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
Przygotowanie:

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białej kiełbasy pieczonej w piwie i cebuli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Szklenie cebuli [01:07]: Na patelni należy zeszklić pokrojoną cebulę na 2-3 łyżkach dowolnego tłuszczu.

  • Nakłuwanie kiełbasy [02:00]: W międzyczasie, gdy cebula się podsmaża, surową białą kiełbasę należy nakłuć wykałaczką w kilku miejscach z każdej strony.

  • Doprawianie cebuli [02:43]: Zeszkloną cebulę należy przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można użyć papryki ostrej lub słodkiej, w zależności od preferencji. Całość dokładnie wymieszać.

  • Przygotowanie naczynia do pieczenia [03:54]: Doprawioną cebulę należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić po całym dnie.

  • Dodanie piwa [04:15]: Na cebulę wlać piwo.

  • Układanie kiełbasy [04:43]: Na cebuli z piwem ułożyć surową białą kiełbasę.

  • Przygotowanie marynaty [05:02]: W osobnej miseczce przygotować marynatę, mieszając musztardę (zwykłą i francuską), odrobinę papryki (słodkiej lub ostrej) i majeranku.

  • Smarowanie kiełbasy [05:45]: Przygotowaną marynatą posmarować kiełbaskę.

  • Pieczenie [06:25]: Naczynie z kiełbasą włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec przez 50 minut.

  • Podlewanie podczas pieczenia [06:36]: W trakcie pieczenia, 2-3 razy, należy polewać kiełbaskę wytworzonym sosem (zawierającym piwo).

Gotową białą kiełbasę pieczoną w piwie można podawać z chrzanem, ćwikłą lub musztardą [06:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 9 marca 2025

Przepis na sos chrzanowy na ciepło

Sos chrzanowy na ciepło

    Nie zawsze przepis dotyczy posiłku.
    Od czasu do czasu warto zwrócić uwagę na jakiś dodatek, który sam w sobie nie stanowi obiadu, kolacji lub śniadania.


    👉Jak zrobić sos chrzanowy do obiadu ❓

    W tym filmie Agnieszka prezentuj właśnie taki dodatek czyli sos chrzanowy na ciepło, do dań mięsnych jak również np wegetariańskich, czyli jest idealny do jajek na twardo.
    Zapraszamy na przepis na sos chrzanowy
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem

 
 

 
Składniki:
  • 100g chrzanu ze słoiczka (minimum 60% chrzanu) lub świeżego 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 30g masła 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • pieprz 
  • sól
  • sok z cytryny (ilość według upodobań)
Przygotowanie:

Przepis na sos chrzanowy na ciepło (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu chrzanowego na ciepło, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Roztop masło lub inny tłuszcz na patelni [01:04].

  • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:05] i podsmaż ją na patelni, aż się zeszkli [01:45].

  • Pokrój czosnek w drobną kostkę [01:56].

  • Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę [02:20].

  • Wlej słodką śmietankę 30% [02:31].

  • Dodaj chrzan, najlepiej taki bez dodatków, z wysoką zawartością procentową chrzanu [02:50].

  • Dopraw pieprzem [03:10] i solą [03:16].

  • Dokładnie wymieszaj i doprowadź do zagotowania [03:20].

  • Gotuj przez około dwie minuty, aż sos zgęstnieje, a następnie wyłącz ogień [03:20].

  • Wyciśnij sok z cytryny i dodaj go stopniowo, aby uzyskać odpowiedni smak [03:36].

  • Spróbuj sosu i oceń, czy potrzebuje więcej soku z cytryny [03:54].

Gotowy sos idealnie pasuje do jajek na twardo, pieczonych mięs lub ryb [04:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 6 marca 2025

Przepis na keto kulki z tuńczykiem

Kulki z tuńczykiem

    Najczęściej podjadanie kojarzy się ze słodyczami, niektórzy zastępują taką przekąskę owocami i warzywami lub orzechami.


    👉Jak zrobić kulki z tuńczykiem❓

    Można pójść krok dalej i zrobić kulki z tuńczyka.
    Fantastyczna przekąska i na dodatek białkowa z odpowiednią porcją tłuszczy.
    Zapraszamy na przepis na keto kulki z tuńczykiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka (240g)
  • 2 małe jajka 
  • 3 łyżki mąki łubinowej 
  • 130g sera żółtego (użyłam cheddar)
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na keto kulki z tuńczyka (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto kulek z tuńczyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie masy

    • Do dobrze odsączonego tuńczyka z puszki dodaj surowe jajka [01:17:59].

    • Następnie zetrzyj żółty ser (np. cheddar) na tarce o dużych oczkach i dodaj do masy [01:38:00].

    • Dopraw pieprzem; jeśli wolisz ostrzejszy smak, możesz dodać papryczkę chili [02:21:00].

    • Stopniowo dodawaj mąkę łubinową, mieszając masę, aż będzie na tyle zwarta, by można było formować kulki. Ilość mąki zależy od stopnia odsączenia tuńczyka [02:38:00].

  • Formowanie i pieczenie kulek

    • Delikatnie zwilż dłonie oliwą lub olejem [03:55:00].

    • Formuj kulki z przygotowanej masy i układaj je na papierze do pieczenia, który nie wymaga dodatkowego smarowania [04:00:00].

    • Nie musisz zachowywać dużych odstępów między kulkami, ponieważ nie rosną podczas pieczenia [04:30:00].

    • Włóż kulki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut, aż będą rumiane. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kulek [05:33:00].

  • Serwowanie

    • Gotowe keto kulki z tuńczyka smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno [06:03:00].

    • Możesz je podawać z ulubionym sosem, np. sosem tysiąca wysp, sosem czosnkowym lub koperkowym [06:14:00].

    • Na imprezie możesz wbić w każdą kulkę wykałaczkę, aby ułatwić gościom nabieranie sosu [07:16:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 5 marca 2025

Pasteryzacja słoików na zimę


Pasteryzacja przetworów w garnku.

   Pasteryzacja to proces który ma na celu wybicie mikrobów i chorobotwórczych mikrobów przez które nasze zapasy mógłby szlak trafić.  
   Pasteryzacja to proces naturalnej konserwacji potraw bez różnych chemicznych dodatków i zarazem zachowania walorów smakowych przygotowywanych w ten sposób potraw.

👉Jak pasteryzować przetwory słoiki ❓ 

   Proces pasteryzacji słoików z różnymi potrawami jest identyczny. Może się jedynie różnić czasem w zależności od wielkości słoików i rodzaju włożonych produktów. Pasteryzacja: Grzybów od 20-30 min (słoik od małego do średniego - 30 min większe słoiki 0,9L) 
 
   Zapraszamy na proces pasteryzacji słoików.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • słoiki
  • woda
  • garnek
  • ściereczka
  • i przetwory

Przygotowanie:
   Pasteryzowanie przetworów to niezbędny etap w przygotowywaniu domowych wyrobów, który chroni je przed szybkim psuciem. Proces ten polega na podgrzewaniu domowych przetworów w słoikach w temperaturze od 60°C do 100°C (nie większej!). 
    Niszczymy w ten sposób znajdujące się w produktach drobnoustroje lub enzymy, które przyczyniają się do ich psucia. Jednocześnie zachowujemy właściwy smak i wartości odżywcze naszych przetworów. Czas pasteryzacji jest różny w zależności od produktów, które poddajemy temu procesowi.
 

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 4 marca 2025

Przepis na sezamki bananowe

Sezamki bananowe

   NIE MA TO JAK DOMOWY DESER. 
   Zrobiony ze świeżych składników bez dodatków konserwantów i bez nadmiaru cukru. 


   👉Jak zrobić sezamki❓ 

   Przykładem takiego domowego deseru mogą być sezamki. 
   Nie tylko pyszne ale tez i proste w przygotowaniu i to tylko z 2 składników. 
   Zapraszamy na przepis na sezamki domowe.  
   Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem
 

 

Składniki:
  • 2 małe banany
  • ok. 155g sezamu
Przygotowanie:

Przepis na sezamki bananowe (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sezamków bananowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bananów [01:52]: Rozgnieć banany widelcem.

  • Mieszanie z sezamem [02:32]: Do rozgniecionych bananów stopniowo dodawaj ziarna sezamu, mieszając, aż składniki się połączą.

  • Rozkładanie na blasze [03:34]: Przełóż wymieszaną masę bananowo-sezamową na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż ją równomiernie, formując prostokąt. Staraj się, aby warstwa była jak najcieńsza, ponieważ im cieńsza, tym krótszy będzie czas pieczenia.

  • Pieczenie [04:35]: Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz sezamki przez około 30 minut, aż będą rumiane. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości warstwy.

  • Krojenie [04:55]: Po wyjęciu z piekarnika, gdy sezamki są jeszcze lekko ciepłe, pokrój je na mniejsze prostokąty. Po ostygnięciu staną się twardsze.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 3 marca 2025

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami i serem z piekarnika

Roladki schabowe

   Zamiast kotletów schabowych można zrobić roladki schabowe... 


   👉Jak zrobić roladki schabowe❓ 

   Początek jest taki sam jak przy robieniu kotletów schabowych, tylko w pewnym momencie trzeba zmienić kierunek i podążyć zamiast w kierunku patelni, to w kierunku piekarnika. 
   No dobra po drodze też jest kilka niuansów, ale o tym opowie Wam Agnieszka w filmie. 
   Zapraszamy na przepis na roladki schabowe z pieczarkami z piekarnika. 
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:

  • 10 plastrów schabu (1kg)
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki natki pietruszki 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • sól 
  • pieprz 
  • 10 kawałków żółtego sera (o boku 1cm)
  • 10 plastrów surowego boczku 
Przygotowanie:

Przepis na roladki schabowe z pieczarkami i żółtym serem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania roladek schabowych z pieczarkami i żółtym serem, pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie farszu pieczarkowego

    • Zetrzyj pieczarki i duś je na niewielkiej ilości tłuszczu, aż nadmiar wody wyparuje [01:02].

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj ją do podsmażonych pieczarek [01:50]. Całość smaż jeszcze przez 5 minut [02:32].

    • Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do pieczarek [02:42].

    • Dopraw farsz pieprzem [03:09] i solą [03:16], a następnie dokładnie wymieszaj [03:20].

  • Przygotowanie roladek

    • Pokrój schab na plastry o grubości około centymetra [03:35].

    • Rozbij plastry schabu, aby były cienkie [03:41].

    • Każdy plaster schabu posól i popieprz [03:45].

    • Na każdy plaster schabu nałóż farsz pieczarkowy z żółtym serem [03:53].

    • Zawiń roladki, a następnie owiń każdą roladkę dodatkowo plastrem boczku [04:25].

  • Pieczenie roladek

    • Ułóż przygotowane roladki w naczyniu wysmarowanym oliwą lub olejem [05:22].

    • Wstaw roladki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza [05:42].

    • Piec przez 45 minut, początkowo przykrywając papierem do pieczenia, a na ostatnie 15 minut zdejmij papier, aby roladki się zarumieniły [05:54]. Jeśli masz pokrywkę, możesz jej użyć, a następnie ją zdjąć [06:06].

Gotowe roladki schabowe z pieczarkami i serem pieczone w piekarniku [06:18] można podawać z ulubionymi dodatkami [06:57].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗