Strony

czwartek, 6 lipca 2023

Przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej


Żeberka w kapuście kiszonej

 
   Dla wielu osób żeberka kojarzą się z topową opcją do wrzucenia na grilla. Jednak to nie jedyna opcja, nawet omijając tradycyjne pieczone żeberka w piekarniku. Te robiłem sporadycznie. 

👉Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście kiszonej❓ 

  Żeberka, jak to udowodniła Agnieszka, można zrobić w kapuście, gdzie kapusta jest elementem obiadu, oraz można ją uznać jako przyprawę, która nada smaku żeberkom. 
   Zapraszamy na przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg żeberek
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz 
  • papryka czerwona mielona 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
Przygotowanie:

Przepis na żeberka pieczone w kapuście kiszonej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania żeberek w kapuście kiszonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i przyprawianie żeberek:

    • Umyj i osusz żeberka [01:31].

    • Pokrój je na mniejsze kawałki (po 1-2 żeberka) [01:31, 01:36].

    • Przypraw żeberka solą, pieprzem i papryką [01:39].

    • Obróć żeberka i zrób to samo z drugiej strony [02:14].

  2. Podsmażanie żeberek i cebuli:

    • Rozgrzej smalec na patelni [02:29].

    • Podsmaż żeberka z każdej strony [02:29, 02:55].

    • Na tej samej patelni smaż cebulę pokrojoną w kostkę [02:55, 03:29].

  3. Przygotowanie kapusty i duszenie:

    • Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku [03:39]. (Jeśli jest długa, pokrój ją na mniejsze kawałki. Jeśli jest zbyt kwaśna, przepłucz w zimnej wodzie [03:39, 03:50]).

    • Gdy cebula jest podsmażona, dodaj kapustę [03:59].

    • Dodaj przyprawy: czosnek, kminek, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy i pieprz [04:01, 04:12].

    • Dokładnie wymieszaj i podsmażaj przez 10 do 15 minut (soli nie dodawaj, ponieważ kapusta jest już słona) [04:15, 04:25].

  4. Pieczenie:

    • Gotową kapustę wyłącz i połowę ułóż na dnie naczynia do pieczenia [04:30, 04:37].

    • Na kapuście ułóż podsmażone żeberka [04:37, 04:47].

    • Na wierzch kładź drugą część kapusty [04:47, 04:56].

    • Wlej bulion (może być zastąpiony wodą) [04:56, 05:00].

    • Przykryj [05:00, 05:02].

    • Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C [05:02, 05:06].

    • Piecz przez około 2 godziny (100-110 minut); jeśli żeberka są grubsze, piecz dłużej [05:06, 05:15].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz