sobota, 23 kwietnia 2022

Przepis na bułki z mąki z płaskurki

Bułeczki z płaskurki


Jeszcze jeden przepis na kolejny rodzaj bułeczek. Czyli dziś bułeczki z mąki z płaskurki... Jak Agnieszka twierdzi jest, to pradawne zboże, które nie jest modyfikowane, nie jest GMO, czyli jest zdrowe. A skoro Agnieszka Tak twierdzi, to musi tak być bo coś o tym wie jako technolog żywności ze specjalizacją ze zbóż... 

👉Jak zrobić bułki z mąki z płaskurki? 

Zrobienie jest bardzo proste i każdy kto chce odmiany z łatwością zrealizuje przepis. Poza kwestią odmiany niektórzy zwrócą uwagę na aspekt zdrowia, ponieważ jest to ziarno, które nie toleruje chemicznych dodatków w ziemi. Dlatego plony są niskie, nie napędzane sztucznie, przez co mąka jest zdrowa... 
 

Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • 500g mąki pełnoziarnistej z płaskurki
  • 330ml letniej wody
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
   Do miski wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy trochę wody i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypujemy mąkę, sól i partiami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodziło od miski i od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia, czyli podwojenia swojej objętości.
   Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i kilka razy zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8-10 części i z każdego kawałka "kulamy"/robimy bułeczkę.
   Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 15-20 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół) Przed włożeniem bułeczek do piekarnika każdą po wierzchu smarujemy wodą. Bułeczki pieczemy ok. 25 minut (długość pieczenia zależy od wielkości bułek). Po upieczeniu bułeczki wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystudzenia. 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz