środa, 25 października 2017

Jajko sadzone w papryce

Światowa organizacja zdrowia (WHO) zaleca 1-2 jajek dziennie. Arnold Schwarzenegger dla kulturystów zaleca 3 jajka dziennie...

Aby urozmaicić formę podania jajek  można je posadzić w papryce. Tak jest i będziemy mieli jajka sadzone w papryce. Dzięki temu, że proces smażenia jajek jest krótki i przyspieszamy go przykrywając pokrywką to mamy 2 walory tej techniki:
  1. od góry jajka ścinają się na parze
  2. krótki proces smażenia i parowania jajek pozwala zachować witaminę C, którą zawiera papryka.
Dodam jeszcze, że papryka jako europejskie warzywo - również sadzone w Polsce - naszym klimacie, ma witaminę C, która jest bardzo dobrze wchłaniana przez nasz organizm. Wchłania się znacznie lepiej niż witamina C zawarta np. w cytrynie...

Składniki:

  • Jajko
  • Papryka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Paprykę myjemy i kroimy w krążki grubości 1-1,5cm (w zależności jak duża jest papryka, musi się zmieścić jedno jajko). Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu, kładziemy krążki papryki, a do środka papryki wbijamy jajka, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy pokrywką i na wolnym ogniu trzymamy do momentu aż jajko się zetnie (w zależności jakie preferujemy, czy bardziej ścięte, czy mniej).

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz